Tradtionel Bornholmsk julsesnaps lavet med honning.
FREMSTILLING
En helflaske ukrydret snaps (Brøndum) og et glas honning blandes.
Honningen tømmes ud og lunkes om nødvendigt svagt i en gryde, så den bliver blød og lind. Så tilsættes langsomt og under stadig omrøring en smule af snapsen. Det bliver man ved med, indtil der ikke vil danne sig bundfald af ikke udrørt honning. Det kan tage lang tid, men det er en meget hyggelig juleforberedelse. Når al honning er godt udrørt tilsættes det, der er tilbage af den helflaske, som blev taget frem i begyndelsen.
Hvis man har adgang til en eksotisk og stærkt krydret honningtype, som den der kan hentes på Christiansø, kan man ikke gøre noget bedre end at bruge den i en honningsyp. Men hvis man kun har den milde kløver-rapshonning, kan man tage det alt for søde ved at tilsætte 1/2 – 1 dl cognac (ikke den dyre).
Snapsen hældes på en stentøjsdunk eller en karaffel og får lov til at stå og trække nogle dage inden den serveres.
Man kan variere opskriften efter smag og fantasi. En hyppigt anvendt variant er at bruge Rød Ålborg og ingen cognac,
HISTORIE
Den hjemmebrændte bornholmske fuseldram var rigelig skarp i smagen, og derfor skulle den glattes lidt ud. Derved fremstod hønnusypen
ANVENDELSE
Honningsypen nydes som enhver anden snaps – mådeholdent og efter trang. Den står fint til de saltstegte sild, og som erstatning for en småkage til kaffen. Den virker som sovemedicin, når stress og bekymringer holder én vågen. Hvis halsen bliver lidt rusten en råkold vinterdag, kan Hønnusypen hjælpe og lindre.
Kilde: Aksel Jørgensen, Tidsskrift for Biavl 12/96 side 354-255