Julepølse – Anno 2000
Ser det ikke lækkert ud? – Vi spiser dog kun lungepølse i juledagene. – Den oprindelige opskrift stammer fra Christian Andreas’ svigerfamilie på Doktorbakken I Åkirkeby…
Opskrift til ca. 3½ kg. Det giver ca. 7 pølser a 500 gr.
2½ kg. flæskekød, 2 svinehjerter, 3 porrer, 8 løg, 10 strøgne teskefulde allehånde, 10 gr. peber, 100 gr. salt, 2 strøgne teskefulde nelliker, 1 spiseskefuld mel, 60 gr. mellemfine byggryn samt hel brun sennep efter behov.
Kraftben og suppeurter.
Der skal bruges 1 rulle stanniol.
Det er vigtigt, at alle krydderier er friske – helst hele som knuses i morter eller kaffemølle.
Lad slagteren hakke flæskekød og hjerter groft een gang.
Kog suppe på kraftben og urter – kog ind til ca. 3 kaffekopper
Hak porrer og løg i kødmaskine
Kom det hele i et æltefad sammen med krydderierne – dufter himmelsk
Suppen kommes i til sidst – så meget at farsen får en konsistens, der kan formes til f.eks. en frikadelle
Riv stanniol af i passende stykker og pak farsen ind med form som små rugbrud a ca. 500 gr. Brug to stykker stanniol til hver pølse.
Pølserne koges i en stor gryde i 1½ time og lægges til afkøling – herefter i fryseren.
Pølserne spises kolde efter optøning. Skæres i skiver på ca. 1 cm. og lægges på sigtebrød eller surbrød med fedt. Sennep kommes ovenpå i et godt lag, herefter rødbeder og til sidst en god kraftig sky.
Sennep tilberedes efter knusning i runkefad med kanonkugle (kan i yderste nødsfald gøres i en mixer) hvor der tilføres lidt vand ad gangen, så senneppen får konsistens som tynd vælling. Denne tilsættes ligedele vand, 20 gr. margarine. Koges op og smages til med ca. 1. spk. sukker og tsk. salt. Jævnes med hvedemel til grødagtig konsistens og sættes til afkøling.
Til lungepølsen, som vel snarere bør kaldes julepølsen, serverer vi øl og enebærsnaps, som også er hjemmelavet.